Stimate cititor,

Diferite surse prezintă diferit numărul cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării. Se estimează că numărul lor variază de la câteva sute de mii până la un milion de oameni. Aceşti oameni deseori părăsesc ţara fără a cunoaşte riscurile cărora se expun într-o ţară străină.

Scopul ghidului

Scopul prezentului ghid este de a oferi cetăţenilor Republicii Moldova informaţii privind riscurile traficului de fiinţe umane şi cum pot fi ele evitate. Plecarea peste hotare este întotdeauna un pas serios atât pentru Dvs., cât şi pentru cei apropiaţi. Această decizie întotdeauna implică îndoieli şi nelinişti, căutarea de informaţii, identificarea şi eliminarea riscurilor şi barierelor, evaluarea perspectivelor.

Deseori, este complicat să selectezi ceva util dintr-un volum imens de informaţii disponibile. Dacă totuşi aţi luat decizia să plecaţi peste hotare, indiferent de scopul plecării, această sursă de informare este în exclusivitate pentru Dvs. Pentru a simplifica căutarea informaţiei necesare, am încercat să o împărţim pe ghiduri şi compartimente.

Compartimentele

Ca sa contribuim la înţelegerea noţiunii de migrant, am creat un ghid special ÎNSEAMNĂ SĂ FII MIGRANT?, care oferă informaţii despre drepturile şi obligaţiunile migranţilor, precum şi despre riscurile migraţiei ilegale.

Oportunități

Ghidul include OPORTUNITĂŢI SOCIALE ÎN REPUBLICA MOLDOVA și trece în revistă sistemul de pensii, asigurările sociale şi medicale în Republica Moldova şi posibilităţile migranţilor de a se include în acest sistem din ţara noastră.

Ce înseamnă LUCRĂTOR MIGRANT

Scopul acestui ghid este să vă furnizeze informaţii şi să vă acorde sfaturi uşor de înţeles cu privire la drepturile şi obligaţiile Dumneavoastră în cazul în care aţi emigrat sau doriţi să emigraţi peste hotare. Informaţiile şi referinţele furnizate de acest ghid vă vor folosi atunci când vă veţi confrunta cu diferite întrebări, neclarităţi sau probleme ce pot apărea pe parcursul şederii dumneavoastră peste hotarele ţării.

Ghidul, în întregime, poate fi consultat, accesând acest link.